De valójában mit is csinál egy „hr”-es?

Az  átlagember számára, ha meghallja ezt a szót, akkor egy olyan személy jut eszébe, aki önéletrajzokat válogat, interjúztat, és ezalatt fel kell tudja mérni a motivációt, kompetenciákat és személyes jellemzőket, továbbá igen, kirúgja az embereket.

Pedig a HR-es feladata sokkal komplexebb, összetettebb. Tisztában kell lennie a jogszabályokkal, illetve erősen kötődik hozzájuk a bérszámfejtés is. Ezekből sok feladat stratégiai, fejlesztési és menedzsment-feladat, és időnként nem HR-es képzettségűek végzik. Megint más feladatok inkább adminisztratív tevékenységet rejtenek, ill. pl. a munkajogi nyilván jogi végzettséget kíván, a HR-es képzettség kiegészíti ezt. Egy cégnél az üzleti-szakmai oldalt képviselő vezetők a HR-t nagy felelősséggel ruházzák fel: nemcsak a kiválasztásban kell jól teljesíteni, de a dolgozói elégedettséget is meg kell teremteni.

Hogy egy „jó cég” mitől jó a munkavállalónak, nagyban függ a HR-től, ill. a vállalati kultúrát kialakító személytől. A „jó cég” a személyzetfejlesztésen, szervezetfejlesztésen keresztül fog kialakulni. Ehhez tehát érteni kell minden cégvezetőnek, még akkor is, ha a cégméret nem teszi lehetővé HR-es szakember állandó alkalmazását, de vannak erre szakosodott tanácsadó cégek, akik segítenek a fejlesztésben, például a Kogwheel csapata, akik több éves tapasztalattal rendelkeznek a munkavállaló képzés terén, így nem csalódhatunk, ha tőlük kérünk segítséget, legyen szó készségfejlesztő tréningről, kiválasztásról vagy akár egészségügyi tréningről.

Leave a Comment