Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDF | Nyomtatás | E-mail

A virágzó tea és a virágtea, noha mindkettő tartalmaz virágokat, mégsem teljesen ugyanaz a dolog.

 

viragzo tea gumok

 

A virágzó tea, kínai nevén gongyicha ("kézműves", "művészi" tea) elsősorban dekorációs célt szolgáló, virágokkal kevert tea, amit Kínában gratuláció, köszöntés, jókívánságok mellé ajándékoztak. Minden egyes teát válogatott tealevelekből (általában zöld vagy fehér tea), és minőségi virágokból -kézzel- kötnek össze egy labdába. 


 

A leginkább elterjedt alapanyagok:

  • Dianthus carryophyllus - kerti szegfű, a szeretet, csodálat, a koronázás illatos virága

  • Lilium longiflorum - húsvéti liliom, amit nyugtatóként használtak

  • Dendranthema morifolium - kerti, vagy őszi krizantém, aminek szárított formája, vagy illóolajainak kivonata az egyik leggyakrabban használt kínai herbárium, bámulatosan gazdag illóolaj és magas anthocyanin tartalommal.

  • Gomphrena globosa - bíborka, vagy szalmavirág ez van a képen látható licsi golyó közepén és elsősorban dekoratív célokat szolgál.

  • Trollius chinensis - Kínai tulipánvirág, amit torokbántalmak elsőrangú gyógyszereként javasolnak
  • Jasminum sambac - jázmin,( jó tudni, hogy a jázminillatot a tea ontja, nem a szirom)
  • Calendula officinalis - azaz körömvirág, ami gyulladáscsökkentő, továbbá kiváló gyomor-, és bélfekély esetén is. (forrás részlet: http://www.chai.hu/blog.html?url=viragzo_teak)

A virágtea:

 

jazmin teaBizonyos teafajták levelei különböző virágokkal vannak illatosítva. Ezek a teák a felhasznált virágfajta után kapják nevüket. Az a tea, amelyet csak egyszer illatosítottak virágokkal, gyenge minőségűnek számít. Amit négyszer, azt viszont kiváló minőségűnek.


Fontos megtalálni az egyensúlyt a tea és a virág mennyiségének tekintetében. Ha a virágaroma túl erős és domináns, a főzet keserű és kellemetlen ízű lehet. Ha viszont túl gyenge a virágaroma, a főzetet nem nevezhetjük virág teának. Általános irányelvként azt mondhatjuk, hogy a virágtea főzet 70%-a legyen a tealevél és 30%-a a virág. Az erős illatú virágokat erős teákkal kell párosítani és viszont. Például olyan virágokat, mint a rózsa, vagy mint a licsi, vörös teával jó párosítani, a gyengébb illatúakat például a jázmin, zöld, világoszöld vagy fehér teával.


A virág teák legismertebbike a jázmin tea, de használják ízesítésre a rózsát, a lótuszvirágot, licsit is.
Klasszikus virág teának számít a krizantém tea, melyet a krizantém virágok forrázatából készítenek. Ez a tea, teafüveket egyáltalán nem tartalmaz, csak virágot. Kína melegebb vidékein igen népszerű, jól érezhető hűsítő hatása miatt.

(forrás: http://www.tantien.hu/tea.html)

TeaShop24

Szeretne jó minőségű teát inni? A TeaÜnnep online teaboltjában, a TeaShop24 -ben 100 féle kiváló minőségű, kedvező árú tea között válogathat. Zöld tea, fehér tea, fekete tea, rooibos vagy gyógynövény tea, nálunk biztosan megtalálja a kedvére való teát! De ha gondja van az ajándékozással, abban is segítségére leszünk, hiszen a teás ajándékcsomag igazán különleges meglepetés bármilyen alkalomra. Nézzen be hozzánk, megéri! 

teashop24