Teák terhesség alatt

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDF | Nyomtatás | E-mail

kismama teakAmikor kiderül, hogy egy nő gyermeket vár, hirtelen számos dologra kell odafigyelnie. Ebbe az is beletartozik, hogy mit igyon, vagy mit egyen, ami számára, és a benne növekvő kis élet számára is egészséges. A legtöbb ember egyetért abban, hogy a koffein bevitelt mérsékelni kell. Ez nem azt jelenti, hogy teljesen el kell hagyni minden koffein tartalmú ital fogyasztását, csak azt, hogy le kell csökkenti azt.

A javasolt maximális koffein adag naponta 300 mg. De vigyázzunk, mert vannak olyan élelmiszerek, amikben úgynevezett "rejtett koffein" van, vagyis nem tudjuk róla, hogy van benne. Csak hogy pár példát említsek: 10 dkg tejcsokiban 20 mg "koffein" van, míg az étcsoki 10 dekagrammjára 70 mg "koffein" jut. Sőt, 3,5 dl kólában kb. 38 mg koffein van (persze függ fajtától is). De még a koffeinmentes kávéban is akad egy kevéske, úgy nagyjából 1-5 mg/2,5 dl.

A teáknál nézve ugyanezt, a következő adatokat találjuk:

fekete tea - 2,5 dl-ben van kb. 45 mg

zöld tea - 2,5 dl-ben van kb. 20 mg

fehér tea - 2,5 dl-ben van kb. 15 mg

rooibos tea - nincs benne koffein (tein)

tisztán gyümölcsteák - nincs bennük koffein (tein)

gyógynövény teák - nincs bennük koffein (tein) 

(forrás:http://coffeetea.about.com/library/blcaffeine.htm)

Persze az itt megadott adatok csak körülbelüli értékek, hiszen a teák koffein (tein) tartalma sok mindentől függhet (fajta, származási hely, elkészítés módja, stb.)

Természetesen ezen szempontokon felül is vannak a teák között különbségek, így vannak előnyösebbek, és vannak kevésbé jó hatásúak az áldott állapotra. Mi most a kifejezetten ajánlottakat mutatjuk be:

1Rooibos tea

Koffeinmentes, enyhíti az allergiás tüneteket, ellazít, enyhíti a depressziót, segíti az elalvást, jó a has és a belek gyulladásos megbetegedéseinek enyhítésére, nagy mennyiségben tartalmaz az egészséges terhességhez szükséges vitaminokat (vas, C-vitamin, folsav, stb.).

2Borsmenta tea

Koffeinmentes, idegnyugtató hatású, természetes fájdalomcsillapító és görcsoldó, jó felfúvódás ellen, hatásos lehet a reggeli rosszullétek enyhítésére is.

3Málnalevél tea

Koffeinmentes, jó émelygés és hányinger ellen. Segítséget nyújthat a szüléshez, mert egyszerre ellazítja és megerősíti a méhizmokat, így megkönnyítheti a vajúdást. Fogyasztását ezért elsősorban a 36. héttől ajánlják, napi 1-2 csészével.

4Csipkebogyó tea

Koffeinmentes, magas a C-vitamin tartalma, immunerősítőnek is kiváló,  gyenge vizelethajtó.

Jó tudni, hogy valódi terhességi teákat, teakeverékeket, elsősorban bioboltokban, és gyógyszertárakban lehet kapni. Használatuk előtt nézzük meg az összetevőket, és nem árt konzultálni a kezelőorvossal.

TeaShop24

Szeretne jó minőségű teát inni? A TeaÜnnep online teaboltjában, a TeaShop24 -ben 100 féle kiváló minőségű, kedvező árú tea között válogathat. Zöld tea, fehér tea, fekete tea, rooibos vagy gyógynövény tea, nálunk biztosan megtalálja a kedvére való teát! De ha gondja van az ajándékozással, abban is segítségére leszünk, hiszen a teás ajándékcsomag igazán különleges meglepetés bármilyen alkalomra. Nézzen be hozzánk, megéri! 

teashop24