Szüret és feldolgozás

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDF | Nyomtatás | E-mail

termesztesA világ legnagyobb teatermesztői:

India (28,3%)

Kína (23,6%)

Kenya, Ceylon, Indonézia,

Törökország. 

 

 

 

 

A Camellia sinensis örökzöld cserje, melynek levelei leszedésük után -ha nem szárítják meg őket gyorsan- hamarosan hervadni és oxidálódni, barnulni kezdenek. Ez az alapja a teafeldolgozásnak.

Napjainkban nagyobb birtokokon, de akár kisebb ültetvényeken is termesztenek teát. Egy kisebb magántulajdonú birtok 0,5 hektárnál kezdődik, és a leszüretelt leveket nem maguk dolgozzák fel, hanem eladják a nagyobb gyáraknak. Egy-egy nagyobb birtokhoz akár több száz hektár termőterület is tartozhat, sőt helyt ad magának a gyárnak is, és egyéb kiegészítő helységeknek, mint például iskolák, korház, személyzeti lakhelyekek és kertek, víztárolók, vendégházak.

A teát szüretelhetik kézzel, hagyományos módon, illetve géppel. A kézi szüretelés rendkívül munkaigényes, azonban a jó minőségű válogatott tealeveleket csak így lehet leszedni. A gépi szüreteléssel csak a közepes minőségű teák alapanyagát lehet betakarítani, mivel a gép nem tud különbséget tenni a szár végén lévő fiatal hajtások, és az alsó öregebb levelek között. Nagy hátránya még, hogy eléggé összetöri a leveleket.

A leszüretelt leveleknek két feldolgozási módja van: CTC vagy hagyományos eljárással. A CTC egy géppel végzett eljárás, melynek lényege a "préselés, tépés, pödrés", és elsősorban rosszabb minőségű levelek esetén alkalmazzák.

Ezután jön a hervasztás, amikor a frissen leszedett leveleket 30 C fokon addig szárítják, amíg sodorhatóvá válik. A sodrás célja, hogy a tealevél sejtfalait szétszakítsa, így a levegő könnyebben érintkezhessen a sejtnedvekkel, ami meggyorsítja a fermentációt. Az erjesztés célja, hogy a tea keserű és fanyar csersavainak hatása minimálisra csökkenjen, és a tealevél finom olajának teljes zamata érvényesüljön. A sodrott leveleket ezért kb. 5 cm vastagon kiterítik. A sodrás során felszabadult sejtnedvekben a levegőben állandóan jelenlévő mikroorganizmusok végzik az erjesztési folyamatot. Az erjesztés akkor fejeződik be, ha a levelek rézvörösre színeződtek. Ez néhány óra alatt lezajlik. Ezután a végső lépcső a szárítás, melynek célja, hogy elkezdett folyamatok lezárása, és a tealevelek tartóssá tétele. Ez a folyamat a levelek rézvörös színét szürkésfeketévé változtatja. Következik a gondos csomagolás, mely által a tea sokáig képes megőrizni aromáját.

TeaShop24

Szeretne jó minőségű teát inni? A TeaÜnnep online teaboltjában, a TeaShop24 -ben 100 féle kiváló minőségű, kedvező árú tea között válogathat. Zöld tea, fehér tea, fekete tea, rooibos vagy gyógynövény tea, nálunk biztosan megtalálja a kedvére való teát! De ha gondja van az ajándékozással, abban is segítségére leszünk, hiszen a teás ajándékcsomag igazán különleges meglepetés bármilyen alkalomra. Nézzen be hozzánk, megéri! 

teashop24