Tea ízesítők

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDF | Nyomtatás | E-mail

tea cukorralBár a legegészségesebb, ha nem ízesítjük a teákat, azért vannak olyan teák, amik akkor igazán finomak, ha ízesítve vannak. Sőt, itthon, a magyar teakultúrában, még mindig az a megszokott, hogy ízesítik a teákat.

Teák ízesítésére, sok variáció létezik, Angliában például a tej elengedhetetlen velejárója a teázásnak. Más országokban, mint például Indiában, tea a fűszerezése igen elterjedt. Akkor nézzünk is körül, hogy milyen alternatívák vannak a tea ízesítésére.

Cukor

Ez lehet barna vagy fehér, kocka vagy kandis. Közöttük a legjobb választás a nádcukor lehet. Mindegyik édesíti a teát. Ez a leggyakoribb ízesítő amit teába tesznek. Jó tanács: Ha már mindenképpen cukrozni szeretnénk a teát, azt NE a teáskannában tegyük meg, hanem csak annyi teát cukrozzunk meg amennyit épp megiszunk, vagyis a csészénkben lévőt.

Citrom

Mindenki ismeri a jó "öreg" citromos teát. A citrom (mint ahogy a citrusfélék) aszkorbinsavat, illóolajakat és aromákat tartalmaz. A citrom, citromlé hozzáadása a teához megváltoztatja annak ízét, színét, összetételét. Vannak már eleve citrusfélékkel ízesített teák is, mint például a citromos zöld tea, vagy a narancsos oolong. Ezeknél másképpen érvényesül a citrus tartalom, mint amikor utólag adjuk a teához, és utó-citromozásukra már semmi szükség. Ezért ha valaki szereti a citromos tea ízét, akkor inkább olyan teákat válasszon amiben, már eleve benne van a természetes citrom vagy citrus aroma (pl. az earl-gray is ilyen).

Tej

Krémesebbé teszi a teát, szinte meglágyítja. Az angol tea alapja, de az india chai tea is ízesíthető tejjel. Elsősorban olyan teákhoz adják, amik önmagukban igen testesek, erősek. Tej helyett szoktak még használni tejszínt vagy vajat is. Itthon még nem annyira elterjedt. Jó tanács: A tejhez adjuk a teát és ne fordítva. A felmelegített tejre célszerű a teát ráönteni.

Méz

A tea édesítésének egy másik módja. A méz híres kedvező élettani hatásáról, 190 tápanyagot tartalmaz, amiből 19 aminosav, 33 fontos ásványi anyag, 11 féle vitamin, enzimek, szőlő-, és csümölcscukor. Ezeken kívül jó baktériumölő, és segít legyűrni a megfázást is. Jó tanács: Közvetlenül NE tegyük bele a mézet a forró teába, várjuk meg míg az kicsit kihül. 

Sztíva, stevia

A természetes édesítőszer. Kiváló alternatívája lehet a cukornak. Cukorbetegek, fogyókúrázók, diétázók is egyaránt használhatják. A Stevia Rebaudiana növény leveleiből készül, és akár 30-szor (vagy kivonata akár 300-szor) édesebb a cukornál. Kalóriatartalmanulla és nem okoz fogszuvasodást sem. Gombaölő hatása miatt kiválóan alkalmas Candida-kúra esetén is. A benne lévő stevio-glycoside-ok (melyek az intenzív édes ízért felelnek), főzés, sütés, pH-változás esetén sem bomlanak le. Jó tanács: Adagolása eltérő a cukorétól, és érdemes azt kikisérletezni magunknak, a saját ízlésünk szerint.

TeaShop24

Szeretne jó minőségű teát inni? A TeaÜnnep online teaboltjában, a TeaShop24 -ben 100 féle kiváló minőségű, kedvező árú tea között válogathat. Zöld tea, fehér tea, fekete tea, rooibos vagy gyógynövény tea, nálunk biztosan megtalálja a kedvére való teát! De ha gondja van az ajándékozással, abban is segítségére leszünk, hiszen a teás ajándékcsomag igazán különleges meglepetés bármilyen alkalomra. Nézzen be hozzánk, megéri! 

teashop24