A tea eredete

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDF | Nyomtatás | E-mail

tea eredete kepA tea eredetéről, a tea felfedezéséről több változat terjedt el.

 

Az első szerint Guatama Buddha a kertjében egy vadon nőtt cserje mellett pihent, egy csésze forralt víz is volt keze ügyében, később ha kihűlt, szomját olthassa vele. Egy szellő néhány levelet sodort a cserjéről a csésze vízbe. Guatama nem vette észre. A levél kiázott és egy ízletes frissítő hatású italt talált Buddha a csészéjében. Ennek a történetnek természetesen több változata van, attól függően kivel történt meg. Egy másik szerint, I. e. 2737-ben Shen Nong császár rendeletileg tette kötelezővé a víz fogyasztás előtti fölforralását. Így a változat szerint Shen Nong császárral esett meg a fenti eset. Shen Nong császár a Han-kori (i.e. 221 - i.sz. 220) kínai legendák szerint létezett, aki a földművelés, a növénytermesztés és a gyógynövények ismeretét adta át a népnek. A legrégebbi kínai gyógyszerkönyv Shen Nong: Ben Cao Gang Mu, a Gyógynövények jegyzéke. A könyv 365 gyógyhatású növényről ír, és az addigi tapasztalatok alapján állították össze. Tény, hogy a víz fogyasztás előtti forralása Kínában a legkorábbi időktől elterjedt. A forralásnak a legfőbb célja a fertőzések megelőzése volt. A hagyomány szerint Shen Nong készített először teát tealevélből. A főzetek készítése különböző szárított, vagy friss növényi részekből rendkívül ősi szokás, a világ minden táján. Véletlen vagy nem véletlen, ezt valaki, valamikor kipróbálta a tea növény levelével. A teát Kínában a legkorábbi időkben gyógyszerként itták. Aki teát iszik annak kitisztul az elméje, tisztán és világosan látja a dolgokat, rendszeres fogyasztása meghosszabbítja az életet. Nem csoda, hogy Kína ma is a tea legnagyobb felhasználója. A teázás a kezdeti időkben a szerzetesek kiváltsága volt, később került ki a kolostor falain kívülre, és terjedt el az egyszerű emberek között.

 

A másik változat szerint a bölcs szerzetes, Bodhidharma, Kínai nevén Ta-Mo időszámítás szerint 500 körül Kínába érkezett, hogy terjessze az Isten igéjét. Bodhidharma az idős bölcs, állandóan imádkozott, szemét sem hunyta le. Mikor már négy esztendeje folyamatosan ébren volt, egy este úgy erőt vett rajta a fáradtság, hogy csak egy pillanatra lehunyta a szemét. Hogy ez többet ne történhessen meg levágta szemhéjait, - más források szerint szemöldökét vagy szempilláját – és ledobta a földre. Az ég megjutalmazta az idős szerzetest, és a földre dobott szemhéjaiból egy cserje fakadt. Ez a teacserje.

 

forrás: Balogh Zoltán, Teák a nagyvilágból  e-book

TeaShop24

Szeretne jó minőségű teát inni? A TeaÜnnep online teaboltjában, a TeaShop24 -ben 100 féle kiváló minőségű, kedvező árú tea között válogathat. Zöld tea, fehér tea, fekete tea, rooibos vagy gyógynövény tea, nálunk biztosan megtalálja a kedvére való teát! De ha gondja van az ajándékozással, abban is segítségére leszünk, hiszen a teás ajándékcsomag igazán különleges meglepetés bármilyen alkalomra. Nézzen be hozzánk, megéri! 

teashop24