Rooibos tea

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDF | Nyomtatás | E-mail

rooibos 1Mélyen, Dél-Afrika szívében, Cederberg régió hegyekkel és völgyekkel tarkított táján terem a vörös fokföldirekettye (Aspalathus linearis), melynek hajtásaiból készül a rooibos tea. A növényt Khoisan törzs már évszázadok óta használja frissítő és gyógyhatása miatt üdítőitalként, illetve színezőanyag előállítására. Az első írásos feljegyzés 1772-ből származik, amikor is Carl Humberg botanikus rátalált erre a csodálatos főzetre.

A rooibos tea közelebb áll a gyógynövény teákhoz, mint a hagyományos értelemben vett teákhoz (mint amilyen a  zöld vagy fekete tea), és két fő típusa van. Az egyik az ismertebb vörös rooibos, a másik a zöld rooibos. A fő különbség közöttük, a fermentáció.

A rooibos tea termesztéséről, feldolgozásáról azt mindenképpen érdemes tudni, hogy a vörös fokföldirekettye ültetvényeket nem vegyszerezik, és a feldolgozás minden fázisa természetes módszerekkel történik. A rooibos teát egész nyáron át szüretelik, melyet legtöbbször kézzel végeznek. A tea kezelése során, miközben vágják és zúzzák, dohányvágó eszközt használnak. Az őslakosok a kézzel leszüretelt növényt eredetileg a sziklákon zúzták össze, majd száradni hagyták. Ebben a folyamatban a tea még zöld színű állapotban van. Ha itt megáll a feldolgozás, akkor kapjuk a zöld rooibos teát. De ha azt összehantolva, halmokba rakva fermentálják, akkor már a vörös rooibost kapjuk. Ugyanis a fermentáció során kapja meg jellegzetes pirosas-barnás színét. A fermentáció lényeges folyamat, mert kiemeli és felerősíti a tea aromáját. A következő lépés a szárítás, ahol a hajtásokat szétterítve szárítják a napsütésben.  A rooibos beceneve, a "Red bush", vagyis piros, vörös cserje, a fermentáció során keletkezett gyönyörű színéből ered. A tea feldolgozásának utolsó folyamata a sterilizáció, melyet gőz segítségével végeznek, majd sor kerül még egy szárításra, aztán rostázásra, és végül a tea csomagolására.

A rooibos tea ásványi anyagokban igen gazdag, de cserzőanyag tartalma alacsony. Továbbá antioxidáns tulajdonságánál fogva lassítja a szervezet öregedési folyamatait. A zöld rooibos teát kevesebben ismerik, pedig kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint fermentált fajtája.  De akár melyiket is választjuk, minden napszakban azt nyújtja amire az emberi szervezetnek szüksége van: reggel élénkítő, nappal szomjoltó, este pedig nyugtató hatása van. Jó tulajdonságai közé tartozik, hogy nem csak hagyományosan forró italként, hanem hidegen, jeges teaként is kiváló ízű és pozitív hatású.

rooibos_2Évente nagyjából 8000 tonna rooibos teát állítanak elő, aminek a fele Dél-Afrikán kívül kerül forgalomba. A legfőbb fogyasztók közé tartozik Németország, Japán és Hollandia, de az utóbbi években egyre népszerűbb az Egyesült Államok, és világ többi országában is.

Ha szeretne többet tudni ezekről a pozitív egészségügyi hatásokról, melyekkel a rooibos tea rendelkezik, itt olvashat róla. >>

 

 

TeaShop24

Szeretne jó minőségű teát inni? A TeaÜnnep online teaboltjában, a TeaShop24 -ben 100 féle kiváló minőségű, kedvező árú tea között válogathat. Zöld tea, fehér tea, fekete tea, rooibos vagy gyógynövény tea, nálunk biztosan megtalálja a kedvére való teát! De ha gondja van az ajándékozással, abban is segítségére leszünk, hiszen a teás ajándékcsomag igazán különleges meglepetés bármilyen alkalomra. Nézzen be hozzánk, megéri! 

teashop24