Japán teaszertartás

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDF | Nyomtatás | E-mail

Japán teaházA tea az egyik legnépszerűbb ital Japánban és a hozzá kapcsolódó tea ceremónia egy nagyon fontos és különleges esemény. Ezt az időt szánják a pihenésre és az egyszerű dolgok szépségének élvezetére.

A szertartás kialakulására nagy hatással volt a Zen buddhizmus, ugyanis a IX.században egy buddhista szerzetes honosította meg.

A tea ceremóniáknak két típusa van – az egyik a Chanoyu, amit szoktak Matchának is hívni, a másik a Sencha.

A Chanoyu szó jelentése ’forró víz a teához’. A Chanoyu ceremónia helye egy fa vagy bambusz teaház, amit Chashitsunak hívnak. Általában négy vendég számára van hely. A teaház körüli kert nagyon egyszerű, sok zöld növénnyel, kis sziklakerttel és patakkal. Egy szép kis ösvény vezet keresztül a kerten a teaházhoz.

Annak, akit meghívtak egy Chanoyu tea ceremóniára, bizonyos szabályokat követnie kell. Először várnia kell a kert bejáratánál, amíg megtalálja a lelki nyugalmát és készen áll a belépésre. A Teishu, vagy tea mester üdvözli, amikor a kertbe lép. Ő hoz friss vizet iváshoz és kézmosáshoz. Azután követnie kell a Teishut a teaházhoz vezető ösvényen.

Japán teaszertartásA teaházban a Teishu a teakészítéshez zöld tea port használ, amit ’matchának’ hívnak. A teát - bambuszt használva- összekeverik a forrásban lévő vízzel, és kis tálakban szolgálják fel. A vendégek a földön körbeülnek egy alacsony asztalt. Amikor a Teishu odaadja a teát, az italt a bal kézből a jobb kézbe kell tenni, majd a tálat maguk elé kell helyezni és jobbra fordítani, hogy ne igyanak arról az oldalról ami szembenézett velük. Általában a Teishu ad édes süteményt, vagy egy mochit is enni, mert a tea önmagában keserű. Amikor megitták a teát, az italt balra fordítják és az asztalra maguk elé helyezik – majd mindet meg kell inni! Azért kell elfordítani a teát, hogy tiszteletet mutassanak a Teishu felé, ez azt jelenti, hogy a csésze széle, amit Ő adott a legjobb, de a vendég nem elég jó, hogy arról az oldalról ihasson. Néha a vendégek megosztoznak egy italon, úgy hogy körbeadják azt.

A Sencha ceremónia pihentetőbb, mint a Chanoyu ceremónia. A tea felszolgálásának a szabályai itt is tradicionálisak, de maga a szertartás sokkal lazább. A legtöbb embernek Japánban nincs saját teaháza, de gyakran tagjai egy teaklubnak, ahol minden héten részt vesznek egy tea ceremónián.