Egészséges fekete tea

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDF | Nyomtatás | E-mail

fekete tea_2
A fekete tea hatóanyagai a thein, a csersavak, az illóolajok és a vitaminok. A thein élénkítő hatása a központi idegrendszeren keresztül serkenti a vérkeringést és a légzést. Az agy több oxigénhez jut, mely által növekszik a szellemi teljesítőképesség. A csersavak nyugtató-stabilizáló hatást fejtenek ki a testi-lelki folyamatokra. Az illóolajak pedig anyagcsere-élénkítő hatásukon túl a tea aromájának alapját is képezik.
Ezenkívül a fekete tea sok -az antioxidánsok csoportjába tartozó- polifenolt tartalmaz. Ezek az anyagok megkötik, hatástalanítják a szabadgyököket, amiknek sejtkárosító hatásuk van. A polifenol egyik fajtája akadályozza az olyan enzimek működését is, amik negatív folyamatokat indíthatnak el az emberi szervezetben. A teában levő antioxidánsok neutralizálják a szabad gyököket, amelyek a test sejtjeit károsítják és betegséghez vezetnek. Két nagy nemzetközi tudományos szimpózium is foglalkozott a tea hatásaival, melyen két tanulmányt is bemutattak, mely szerint a rákmegelőző hatása a teában levő antioxidánsoknak szignifikánsan hatásosabb, mint ami a gyümölcsökben és zöldségekben kimutatható, egy pohár teában lévő jelentősen felülmúlhatja egy alma hasonló hatását.
A fekete teának egyéb kedvező hatásai is vannak. Miután a baktériumok növekedését pl. a szájban jelentősen gátolja, ezért fogyasztása kivédheti ez elszaporodó mikrobák által okozott kellemetlen leheletet. Egyúttal a fogon levő plakkokban a baktérium koncentráció növekedését is gátolja, mely fogszuvasodás megelőzéséhez is hozzásegít, melyben a jelentős fluortartalom is segítséget nyújthat.
A fekete tea fogyasztásáról elmondható, hogy akár hűtött formában („Ice Tea”) is az orvosi irodalomban fellelhető vizsgálatok szerint is elősegítheti a szív- és érrendszeri és daganatos betegségek megelőzését, de emellett kedvező hatásuk lehet a magas vérnyomás, gyulladásos ízületi betegségek, fogászati betegségek megelőzésében is. Miután kedvezőtlen mellékhatás nem várható, csak a koffeintartalmat kell bizonyos fokig figyelembe venni, így napi 2-4 fekete, vagy zöld tea fogyasztása széles körben ajánlható.
Jótanácsok: Az fekete teát ne fogyasszuk éhgyomorra. A koffein tartós használata inzulinrezisztenciát okozhat, valamint az anyagcsere alulműködését vonhatja maga után. Ezért a fekete teát mértékkel fogyasszuk. Akik érzékenyek a stimulánsokra, mindenképp konzultáljanak kezelőorvosukkal, mielőtt fogyasztása mellett döntenek.
A fekete tea elkészítése: Személyenként 1 teáskanálnyi teára öntsön 2 dl lobogó vizet, majd hagyja állni 3-5 percig. Ezután a teafüvet vegye ki a főzetből, mert a túlzott áztatás kellemetlen kesernyés ízt eredményezhet. A különlegesebb teák pontos elkészítési módját feltüntetik a tea csomagolásán. A kész teát ízesítheti tejjel, cukorral, mézzel vagy citrommal.


TeaShop24

Szeretne jó minőségű teát inni? A TeaÜnnep online teaboltjában, a TeaShop24 -ben 100 féle kiváló minőségű, kedvező árú tea között válogathat. Zöld tea, fehér tea, fekete tea, rooibos vagy gyógynövény tea, nálunk biztosan megtalálja a kedvére való teát! De ha gondja van az ajándékozással, abban is segítségére leszünk, hiszen a teás ajándékcsomag igazán különleges meglepetés bármilyen alkalomra. Nézzen be hozzánk, megéri! 

teashop24