Cickafark tea

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDF | Nyomtatás | E-mail

cickafarkA cickafark növényt már az Ókorban is ismerték, és ez az egyik legismertebb és legnépszerűbb gyógynövényünk. Tudományos neve "Achillea millefoilum", mely nevet a monda a szerint Achilles után kapta, aki cickafarkot használt megsérült sarkára, és katonái sérüléseinek a gyógyítására.

Sokféle betegségre nyújt segítséget, de mégis, elsősorban a női bajok jótevőjeként tartják számon. A cickafark tea fogyasztása segít számos női betegségen, például a menstruáció rendszerezésén, meghozatalán, vagy a változó korba lépett nők ezzel járó panaszain.  Továbbá a nők termékenységi állapotára is igen jó hatással van.

A cickafark teás ülőfürdő enyhíti a petefészek gyulladásos megbetegedését, és megszünteti a fehérfolyást. Sőt ez az ülőfürdő sikerrel alkalmazható ágybavizelés gyógyítására gyerekeknél és időseknél egyaránt. Ilyen esetekben a fürdő mellé napi két pohár cickafark tea fogyasztását is ajánlani szokták.

További pozitív hatásai: étvágyjavító, emésztést segítő, kiváló fejfájásra és migrénre, erős vértisztító, fokozza a vérképződést, enyhülést hoz gyomorégés és gyomorvérzés esetén is. Szabályozza a veseműködést, jó irányba befolyásolja a máj működését, segíti a sebgyógyulást, csillapítja a vérzést, és a fogíny-, és szemgyulladásra is igazi gyógyír.

 A cickafark különböző elkészítési módjai:

cickafark teaCickafark tea: 1 púpozott evőkanál teafüvet öntsünk le fél liter forrásban lévő vízzel, és hagyjuk állni pár percig.

Cickafark ülőfürdő: Áztassunk hideg vízben 100 grammnyi (teljes növény) cickafarkot egy éjszakán keresztül. Másnap -felforralás után- a fürdővízhez adjuk.

Cickafark tinktúra: Kell hozzá napos időben szedett cickafarkvirág, melyet üvegbe teszünk. Amit le kell önteni 38-40%-os alkohollal (vodka, whisky, pálinka). Ezután két hétig hagyjuk állni egy meleg helyen.

Cickafark borogatás: Maréknyi cickafark füvet öntsünk le fél liter forrásban lévő vízzel, ezután tegyük gézlapba és még meleg állapotában tegyük a sebre. 

Cickafark kenőcs: Melegítsünk fel 90 grammnyi vajat (nem sózottat!) vagy zsírt, és adjunk hozzá 15 gramm frissen szedett, aprított cickafarkfüvet, és ugyanennyi málnalevelet. Folyamatos kevergetés mellett jól átsütjük, majd levesszük a tűzről. Másnap újból felmelegítjük, vászonkendőn átnyomkodva átszűrjük, és tiszta tárolókba töltjük.

A növényre allergiások semmiféle formában ne alkalmazzák a cickafarkat, sőt hozzá se érjenek! Fogyasztása nem javasolt fogamzásgátló tablettát szedőknek és terhes nőknek sem.

TeaShop24

Szeretne jó minőségű teát inni? A TeaÜnnep online teaboltjában, a TeaShop24 -ben 100 féle kiváló minőségű, kedvező árú tea között válogathat. Zöld tea, fehér tea, fekete tea, rooibos vagy gyógynövény tea, nálunk biztosan megtalálja a kedvére való teát! De ha gondja van az ajándékozással, abban is segítségére leszünk, hiszen a teás ajándékcsomag igazán különleges meglepetés bármilyen alkalomra. Nézzen be hozzánk, megéri! 

teashop24