Az ötórai tea

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDF | Nyomtatás | E-mail

delutani teaAz angolok ötórai tea szertartása az 1840-es évekre nyúlik vissza, bár maga a teázási rituálé már jóval előbb meghódította Nagy-Britanniát. Az angolok már az 1650-es évek végétől fogyasztottak teát, de mivel mind a kész tea, mind a teafüvek nagyon drágák voltak abban az időben, így a tea az arisztokrácia és a királyi család "itala" lett.

A Kínából és Japánból érkező tea szállító hajók, a teák mellett teás kiegészítőket (porcelán teás készletet, csészéket, és tea tárolókat) is hoztak Európába. Ez az új "egzotikus" ital vonzotta a gazdagokat, akik meg is vettek mindent ami az otthoni teázáshoz kellett. Érdekes módon, nem a konyhában, vagy a kamrában tárolták a teát és kiegészítőit, hanem az úgynevezett "hölgy szobában", ami a felfrissülésüket szolgálta.

Az 1660-as évektől a felfrissülést elsősorban a teázás nyújtotta. A tea olyan drága volt ebben az időben, hogy a szolgáknak meg sem engedték, hogy ők készítsék el vagy szervírozzák. Nekik csak a kellékeket szabadott előkészíteni, de a teát magát a ház úrnője készítette el saját maguk, vagy vendégeik számára.

A teát, a nap bármely szakában szívesen felkínálták vendégeik számára, mégis a legfontosabb teázási időszak a délután öt órai lett, mivel ekkor csatlakoztak -az ebéd, majd szivarozás után- az urak a hölgyekhez. Ezek a szokások -melyek a 17. század második felében alakultak ki- voltak az alappillérei a későbbi angol teázási kultúrának.

A teázáshoz mindig elegáns környezet, porcelán teáskészlet, ezüst kanalak, cukortartók, finom vonalú, kézműves teáskannák, stílus és elegancia kapcsolódott a viktoriánus koron át egészen napjainkig. Kezdetben csak kenyér és vaj volt az ötórai tea kísérője, de ez mára már tovább fejlődött egy komplettebb menüsorba, amely azért nem nélkülözi a múlt finom kiegészítőit sem.

A 18. században az arisztokrácia társasági eseménnyé emelte az ötórai teázást. Amint ez a tendencia elindult, mindenki követőjévé vált az előkelőek társaságból. A következő meghatározó lépcső a a feltörekvő középréteg bekapcsolódása volt, akik a gazdagokat igyekeztek utánozni, amikor ötórai tea-partikat kezdtek adni. És ez a tradíció napjainkban is tart. Nagy-Britanniában az ötórai tea ma is a legjobb alkalom arra, hogy az emberek megvendégeljék szomszédaikat, barátaikat, sőt még egy üzleti megbeszélésre is. Az ötórai tea még mindig ugyanazt az elegáns, kifinomult, nyugodt légkört jelenti az angolok számára, mint jelentette 350 évvel ezelőtt.

szerző: Farkas Noémi

készült Jane Pettigrew: How Afternoon Tea was "Invented" írása alapján 

TeaShop24

Szeretne jó minőségű teát inni? A TeaÜnnep online teaboltjában, a TeaShop24 -ben 100 féle kiváló minőségű, kedvező árú tea között válogathat. Zöld tea, fehér tea, fekete tea, rooibos vagy gyógynövény tea, nálunk biztosan megtalálja a kedvére való teát! De ha gondja van az ajándékozással, abban is segítségére leszünk, hiszen a teás ajándékcsomag igazán különleges meglepetés bármilyen alkalomra. Nézzen be hozzánk, megéri! 

teashop24